Διατροφή και Δέρμα
Η ομορφιά σας δεν εξαρτάται μόνο από ό,τι περιέχει το νεσεσέρ με τα καλλυντικά σας, αλλά και από ό,τι περιέχει το πιάτο σας. Τυχόν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε θαμπά μαλλιά, σε ξηρό δέρμα ή σε νύχια που σπάνε εύκολα.
Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την ανθεκτικότητά του. Επίσης, είναι πηγή των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, που συμμετέχουν στη σύνθεση της προστατευτικής κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
Πηγές πρωτεΐνης, όπως το άπαχο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού και το τυρί με χαμηλά λιπαρά παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά (αμινοξέα) για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κεράτινης στιβάδας – της βασικής ασπίδας προστασίας του δέρματος.
Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» της αντιγήρανσης. Γι’ αυτό και συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης των φρούτων και των λαχανικών.
Το καστανό ρύζι αποτελεί πλούσια πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6, φυλλικό οξύ), οι οποίες συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων, που αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά της τρίχας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.
Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης. Η τελευταία ανευρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα σκουρόχρωμα μαλλιά, ενώ εκτιμάται ότι αν η πρόσληψη χαλκού είναι μειωμένη, τα μαλλιά γίνονται πιο θαμπά. Το συκώτι, τα θαλασσινά, τα κάσιους, το σουσάμι, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι καλές πηγές χαλκού.
Όσο πιο κόκκινο είναι το φρούτο (π.χ. κεράσια, φράουλες, κόκκινα μούρα και σταφύλια), τόσο πλουσιότερο είναι σε ανθοκυάνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος
Και τα μυρωδικά προσθέτουν στην ομορφιά σας, αλλά και στην υγεία σας, λόγω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών τους ουσιών.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμμετέχει στη διαδικασία του πολλαπλα¬σιασμού των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος.
Καρύδια,τρώτε καθημερινά 4-5 για σνακ. Πρόκειται για τους πλουσιότερους σε ω-3 λιπαρά οξέα ξηρούς καρπούς,τα οποία δρουν ευεργετικά στο δέρμα και τα μαλλιά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας και λάμψης τους.
Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών, εκτός από απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για γερό σκελετό, είναι πολύτιμο και για το δέρμα, επειδή συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας του, καθώς και της σωστής δομής του κολλαγόνου. Εάν, μάλιστα, έχετε παρατηρήσει ότι τα νύχια σας είναι ιδιαίτερα εύθραυστα, τότε μπορεί να λείπει ασβέστιο από τον οργανισμό σας.
Το καρπούζι παρέχει στον οργανισμό σας λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο. Εναλλακτικά, καταναλώστε ντομάτες.
Τα πορτοκάλια, καθώς και όλα τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ κλπ.), είναι πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Η βιταμίνη Α είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό, με μειωμένη ελαστικότητα. Περιέχεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το συκώτι.
Ο ψευδάργυρος θεωρείται «σούπερ» ιχνοστοιχείο με επουλωτική δράση. Επίσης, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με την εμφάνιση άσπρων στιγμάτων στα νύχια.
Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, το μάνγκο και η παπάγια, είναι πηγές της β-καροτίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού με φωτοπροστατευτική δράση